Chat with us, powered by LiveChat

Afvallen zonder sporten, het kan!

Sommige van ons vinden het heerlijk om naar de sportschool te gaan, maar lang niet iedereen heeft hier zin en/of tijd voor. Veel sporten is een effectieve keuze als je wilt afvallen, echter is het niet nodig. Ook zonder te sporten kan je ervoor zorgen dat die kilo’s verdwijnen. Wanneer je namelijk wilt afvallen hangt dat voor 70% af van je voeding en slechts voor 30% van sport. Voor je gezondheid is het echter wel aan te raden om minstens 30 minuten van je dag actief te zijn, maar dit hoeft niet heel intensief te zijn. Een wandeling maken, fietsen of buiten spelen met de kinderen kunnen al een positief effect hebben op je gezondheid.

De manier om af te vallen is dus vooral om je voedingspatroon aan te passen naar een gezond voedingspatroon. Wij geven je graag wat tips om dit voor elkaar te krijgen.

Zorg ervoor dat je geen ongezonde producten in huis hebt, want wat je niet in huis hebt kan je niet opeten. Denk hierbij aan koek, snoep, chips, fastfood, wit brood, witte pasta en bijvoorbeeld dranken met suiker. Als je deze producten vervolgens omwisselt voor gezonde producten zoals fruit, groenten, peulvruchten, noten, volkorenpasta, zaden en vette vis zal je sneller naar deze gezonde opties uitwijken.

Eet meer eiwitten en vetten. Eiwitten hebben een positief effect op de eetlust. Na een eiwitrijke maaltijd zal je merken dat je langer vol zit en daardoor minder calorieën eet op een dag. Daarnaast helpen gezonde vetten bij het verbranden van vet in je lichaam. Gezonde vetten vind je terug in bijvoorbeeld avocado, vis, kokosolie, olijfolie, noten, zaden en olijven.

Naast eiwitten en vetten zorgt een vezelrijke maaltijd ervoor dat je langer verzadigd blijft na het eten zodat je minder snel trek krijgt in een snack. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat koolhydraten langzamer worden afgebroken en de energie wordt opgenomen in je lichaam. Dit zorgt er weer voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat is belangrijk bij het afvallen. Per dag is het verstandig 30 tot 40 gram vezels te nuttigen.

Water drinken is goed voor je, dat weten we allemaal. Maar wist je dat het ook kan bijdragen aan gewichtsverlies? Wanneer je namelijk water drinkt zal je ook minder eten, vooral wanneer je voor een maaltijd een glas water neemt.

Neem de tijd voor je maaltijd. Je hersenen geven een seintje zodra je vol zit. Wanneer je alles snel naar binnen propt of gedachteloos zit te eten ontbreekt dit seintje. Je hebt dan misschien uiteindelijk veel meer gegeten dan je eigenlijk nodig hebt. Het is daarnaast dan ook aan te raden je maaltijd af te wegen, zodat je niet te veel eten op je bord hebt liggen.

Menu