Chat with us, powered by LiveChat

Drs. van den Boom over ‘Huid’

Lieve dames, Lieve Beauty’s

 Een mooie huid en gezonde stralende haren, dat is wat vrouwen willen toch?! Mijn naam is Drs. van den Boom. Ik ben basisarts en afgestudeerd in 2019. Vanwege mijn ervaring als ex topsporter ben ik erg geïnteresseerd in een gezonde levensstijl in combinatie met de reguliere geneeskunde. Zodoende houd ik ervan om mensen zoveel mogelijk te stimuleren om voor een gezonde levensstijl te kiezen. Ik ben middels Social Media volgers gaan inspireren om voor kwalitatief goede voedingssupplementen te kiezen, en ben zodoende bij VITAIA terecht gekomen.

Ik heb in samenwerking met VITAIA besloten om een informatieve blog te schrijven over huid en haar, en hoe deze gezond te houden.

Globaal gezien bestaat onze huid uit drie verschillende huidlagen; van buiten naar binnen is dit; de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid), en de subcutis (onderhuids bindweefsel, bestaat voornamelijk uit vetcellen). Iedere laag van de huid bestaat weer uit bepaalde “onderdelen”, en heeft een andere functie. Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam, en grofweg gezien heeft de huid o.a. de volgende functies:

  • bescherming bieden tegen o.a. virussen en bacteriën,
  • voelen van aanraking/druk
  • temperatuur regulatie
  • pigmentatie van de huid als bescherming tegen o.a. Uv-straling
  • de aanmaak van vitamine D
  • vermogen tot wondgenezing en zelfherstel

 

Zo kan je jezelf dus goed voorstellen dat het enorm belangrijk is om het grootste orgaan van ons lichaam goed te verzorgen.

 

In de lederhuid (dermis)  bevinden zich de fibroblasten. Fibroblasten zijn de belangrijkste cellen van het bindweefsel. Fibroblasten produceren o.a.: collageen, elastine, glucosamine glucanen en hyaluronzuur. Alle “bestanddelen (ingrediënten)” die je nodig hebt voor een gezonde én strakke huid. Deze fibroblasten maken met elkaar verbinding en hoe ouder je wordt, hoe slechter deze verbinding wordt, des te minder fibroblasten je hebt en hoe minder collageen, elastine, GAG’s en hyaluronzuur je huid aanmaakt. Op deze manier gaat je huid “verouderen”. Deze huidveroudering kan je tegengaan door jezelf goed te voeden en de juiste vitaminen en mineralen tot je te nemen. Vitaminen en mineralen zijn enorm belangrijk om deze bestanddelen (ingrediënten)   te kunnen maken, en gezien de (chemische)bewerking van de meeste voedingsmiddelen is het gebruik van (aanvullende) kwalitatief goede vitaminen supplementen enorm waardevol. De vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een gezonde en stralende huid gelden ook voor onze haren. Daarnaast zijn de mineralen “biotine” en “zink” enorm belangrijk voor het hebben van een gezonde “bos” met haren.

Let op: haarvitamines en huidvitamines hoeven niet noodzakelijkerwijs al onderstaande vitamines en mineralen te bevatten om effectief te zijn, maar hoe meer ze bevatten hoe beter.

 

Vitamines:

Vitamine A – Vitamine A, ook wel bekend bij vele onder ons als retinol, biedt voornamelijk ondersteuning voor de groei van nieuwe cellen. Dat betekent dat het vooral belangrijk is voor je haar, omdat ons haar het snelst groeiende weefsel in het menselijk lichaam is. Vitamine A helpt ook je hoofdhuid om talg te produceren, de natuurlijke olie die je hoofdhuid en haar gezond en gehydrateerd houdt. Het is zelfs zo belangrijk dat een tekortaan vitamine A in verband wordt gebracht met haarverlies.

Daarnaast is vitamine A extreem effectief tegen huidveroudering. Deze vitamine weet rimpels effectief te bestrijden, en de collageenproductie extra te stimuleren, de huidcellen te “verjongen” en pigmentatie van de huid tegen te gaan. Daarnaast zorgt het ervoor dat de negatieve werking van schadelijke radicalen wordt tegengegaan, zodoende kan de huid herstellen van schade die is ontstaan door o.a. zonlicht. Wanneer je last hebt van huidziekten zoals eczeem of couperose, is vitamine A slikken als supplement ook erg effectief.

Vitamine B – Alle B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van ons (gehele) lichaam. Naast dat deze B- vitamines enorm van belang zijn bij het behouden van glanzend gezond haar en een mooie huid, beïnvloeden deze vitamines eveneens onze energiehuishouding, het metabolisme (stofwisseling), en dragen bij aan een optimale werking van onze zenuwen en spieren. Kortom: deze B- vitaminen zijn dus echt een MUST als het gaat om gezondheid.

Over het algemeen gezien bevorderen de B-vitaminen een gezonde celgroei en zijn daarom een van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval die er zijn. Signalen van vitamine B-tekort zijn: een vermoeid gevoel, haarverlies, én het sneller verkrijgen van blauwe plekken.

Vitamine C – Vitamine C is de allerbelangrijkste vitamine voor de huid en tevens een krachtige antioxidant. Het gaat irritatie tegen, beschermt de huid tegen ontstekingen én helpt het huidherstel te ondersteunen. Deze vitamine is daarom erg belangrijk voor mensen die regelmatig puistjes of andere huidklachten zoals acne hebben. Ook gaat vitamine C huidveroudering tegen, het is namelijk de belangrijkste voedingsstof voor de aanmaak van collageen. Een bijkomend “beauty effect” is, dat het volgens wetenschappelijk onderzoek de huidelasticiteit verbetert met wel 61 procent!

Daarnaast remt vitamine C de aanmaak van pigment zodat ouderdomsvlekken en pigmentatie kan worden voorkomen.  Ook speelt vitamine c een belangrijke rol bij de productie van collageen:

Collageen –Collageen is het eiwit waaruit je huid is opgebouwd. Zonder vitamine C wordt de aanmaak van collageen belemmerd en zal de huid slapper worden waardoor er fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Collageen wordt vaak terecht geprezen om de huid ondersteunende voordelen ervan. Echter, zo zou het ook geprezen moeten worden om de enorme voordelen van ons haar. Collageen is vooral rijk aan het aminozuur proline, het belangrijkste aminozuur van keratine. Er wordt in wetenschappelijk onderzoek gezegd dat collageen bijdraagt ​​aan een betere gezondheid van de hoofdhuid en dat het helpt bij het beheersen van oxidatieve stress. Met name oxidatieve stress is een van de belangrijkste oorzaken van haarverlies bij vrouwen.

Vitamine E – Net als vitamine C is vitamine E een antioxidant die de haarfollikels beschermt tegen vrije radicalen en die ook kan fungeren als een haarvitamine. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat mensen met haaruitval een toename van 34,5% in de haargroei ondervonden na toevoeging van vitamine E, vergeleken met een toename van 0,1% bij mensen die geen vitamine E gebruikten.

 

Mineralen:

Ijzer: Wanneer er een serieus ijzertekort in het lichaam optreedt, kan dit leiden tot versterkt haaruitval. Het lichaam heeft voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer het lichaam niet genoeg ijzer binnen krijgt, kan dit dus haaruitval veroorzaken.   Haaruitval door een gebrek aan ijzer zorgt voor een diffuse vorm van haaruitval, dat betekent dat de kaalheid verspreid over de hoofdhuid plaatsvindt. Als bij u een ijzertekort is vastgesteld middels bloedcontrole, is het belangrijk om het tekort aan te vullen. Uw huisarts kan ijzerpillen voorschrijven. Zeker bij een tekort aan ijzer dat zijn oorzaak vindt in bloedarmoede, is dit een veelvuldig toegepaste behandeling.

Biotine – Als het gaat om de beste vitamine voor stralend en gezond haar dan is biotine waarschijnlijk het meest bekend. Een te kort aan biotine wordt middels wetenschappelijk onderzoek in verband gebracht met haaruitval. Dit haaruitval is waarschijnlijk ook de reden waarom het zo populair is in de beste haarvitamines.

Selenium -Selenium is een mineraal/spoorelement dat het lichaam helpt bij het maken van selenoproteïnen die de haargroei bevorderen en belangrijk zijn voor de conditie van je haar in het algemeen. Selenium zorgt voor sterk haar en ondersteunt het functioneren van de schildklier en het verwerken van proteïnen: het hoofdbestanddeel van haar. Selenium vind je in een zeer hoge dosering in het natuurlijke middel “paardenextract”. Dit bestanddeel is in hoge dosering aanwezig in het vitamine preparaat wat ik gebruik van NewNordic Nederland, en heb ik nog niet eerder gevonden in andere vitaminen supplementen.

Zink – Zink is belangrijk voor de productie van eiwitten en voor de celdeling. Beide processen zijn van cruciaal belang voor een gezonde haargroei. Zink helpt het haar via een aantal verschillende wegen: groei, herstel en olieproductie in de hoofdhuid. Zink ondersteunt de groei en reparatie van deze weefsels en helpt je hoofdhuid en haar gezond te houden. Het reguleert daarnaast hormonen in het lichaam (inclusief testosteron) en het helpt de productie van olie-afscheidende klieren op de hoofdhuid te behouden die je haar helpen groeien . Het afscheiden van olie is enorm belangrijk omdat een onevenwichtige hoofdhuid tot ontsteking kan leiden; ontstekingen zorgen op haar beurt weer tot dunner wordend haar. Zo vormt zink is een essentiële micronutriënt die vaak over het hoofd wordt gezien.

 

Persoonlijke ervaring

 Door een samenwerking met VITAIA  als medisch professional ben ik zelf de producten voor jullie, als klant, gaan testen. Mijn favoriete producten van VITAIA, die eveneens een hoop van bovenstaande vitamine en mineralen bevatten zijn de volgende:

 

Heroes Of The Night  Dit product bevat veel vitamine C, een belangrijk antioxidant wat mede de weerstand bevordert, en wat me enorm helpt om de kwaliteit van mijn huid te verbeteren terwijl ik slaap. Omdat dit in de nacht tot wel 8-10 maal sneller verloopt dan gedurende de dag is de huid in de nachtelijke uren nog een stuk meer kwetsbaar dan gedurende de dag. Hierdoor is het dus raadzaam om de huid gedurende de nachtelijke periode nog extra te beschermen. Omdat dit product ook producten bevat die een goede nachtrust ondersteunen, zoals de Ashwaganda Root, de PCQ en GABA, verbetert het ook de kwaliteit van de slaap. Daarnaast bevalt het product Tryptofaan. Tryptofaan heeft meerdere voordelen, zo ondersteunt het de aanmaak van serotonine (ons geluk hormoon) waardoor het werkzaam is tegen depressies, draagt het bij aan het spierherstel, en zorgt het ook nog voor de aanmaak van melatonine wat weer bijdraagt aan een gezonde nachtrust! Kortom, dit is absoluut een prachtig ondersteunend supplement wat meerdere gezondheidsvoordelen met zich meebrengt: een enorme aanrader!

Picture Perfect   Als arts vind ik het ook belangrijk om te zorgen voor het grootste orgaan van ons lichaam: namelijk de huid. Dit supplement van VITAIA bevalt veel hyaluronzuur, collageen en andere vitamines zoals bovenstaand beschreven, die de huid optimale ondersteuning bieden. Doordat ik de Picture Perfect gebruik sinds kort merk ik dat mijn huid beter gehydrateerd is dankzij de ideale dosis van hyaluronzuur, wat ervoor zorg dat mijn huid veel beter vocht kan vasthouden. Een fijne bijkomstigheid is dat het er zodoende voor kan zorgen dat rimpels verminderd worden, daarnaast voelt de huid extra zacht aan.

Zoals eerder beschreven is voor een stralende huid collageen essentieel; dit zorgt er immers voor dat de huid elastisch blijft. Buiten collageen bevat het product ook Alfa Liponzuur ook wel ALA genoemd. ALA zorgt met name voor het herstellend vermogen van de huid en het stimuleert de energieopname van onze huidcellen. Ook zorgt ALA ervoor dat de bovenstaande Vitamine C en E optimaal werkzaam zijn. Doordat ik Picture Perfect nu sinds kort gebruik voelt mijn huid een stuk soepeler, zijn mijn poriën verkleint, heb ik minder last van kleine onderhuidse ontstekingen en is mijn huidtextuur verbetert.

Mijn huid heeft er, volgens collega’s, nog nooit zo stralend uitgezien en zelfs na een nachtdienst kan ik nu nog zonder “gêne” een “selfie nemen”!

Menu
0
Winkelmand
Winkelmand is leeg