Chat with us, powered by LiveChat

Eerste hulp bij spierpijn!

Ken je dat, je hebt zo hard getraind in de sportschool dat je de dag erna alleen maar kan huilen van de pijn elk moment wanneer je een minuscule beweging maakt. Zodra je de spieren overbelast, raken deze beschadigd. Tijdens het herstel van de spieren ontstaat er een milde ontstekingsreactie welke zorgt voor het pijnlijke en stijve gevoel van spierpijn. Spierpijn gaat meestal vanzelf weer over, soms kan dit enkele dagen duren.

Wanneer je weinig sport zal je merken dat je vaker spierpijn hebt dan wanneer je regelmatig sport. Spierpijn is dan ook geen indicatie van het opbouwen van spiermassa, ook zonder spierpijn kunnen je spieren groeien. Omgekeerd betekent spierpijn niet direct hetzelfde als spiergroei. Soms kan je ook spierpijn hebben zonder dat er spiermassa is aangemaakt, denk bijvoorbeeld aan een hele dag je lichaam te hebben uitgeput bij het verhuizen.

Tijdens het sporten kan er acute spierpijn ontstaan. Ken je het gevoel van verzuring tijdens je krachttraining? Het is belangrijk niet te diep in de verzuring te trainen daar dit vaak een teken is dat je te zwaar aan het trainen bent.

Na het sporten kan je last krijgen van verlate spierpijn. Deze spierpijn duurt meestal een aantal dagen en ontstaat ongeveer na 24 uur. Na ongeveer 36-48 uur is de pijn het hevigst. Wanneer je spierpijn hebt is het belangrijk om de spieren rust te geven zodat deze kunnen herstellen. Het is dan ook niet verstandig om dezelfde spiergroep meerdere dagen achter elkaar te belasten. Train zoveel mogelijk dezelfde spiergroep pas weer op het moment dat je spierpijn verminderd of zelfs voorbij is. Over het algemeen zou je na twee tot drie dagen weer op een normaal niveau moeten kunnen trainen.

Wij geven je graag wat tips voor het verminderen of voorkomen van je spierpijn.

Neem rust maar blijf wel in beweging. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen dus train dezelfde spiergroep niet dagen achter elkaar. Daarnaast kan een goede nachtrust bijdragen aan een sneller herstel.

Soms is de pijn zo heftig dat een pijnstiller wat kan helpen, denk hierbij aan een ontstekingsremmer zoals ibuprofen.

Wat je spieren goed zal doen is warmte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een warme douche of een warm bad. Maar ook bijvoorbeeld spierzalf zoals tijgerbalsem met warmte effect kan verlichting bieden.

Een eiwitrijk voedingspatroon draagt bij tot de groei en instandhouding van sterke spieren en zorgt daarnaast voor een snel herstel bij overbelasting. Denk hierbij aan eiwitrijke voeding zoals tonijn, kwark en kip maar bijvoorbeeld ook proteïne shakes kunnen je helpen om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Sportze!

 

 

Menu