Chat with us, powered by LiveChat

Help! Ik heb mee-eters!

Onlangs heb ik een nieuwe bril gekocht waar ik echt zo blij mee ben. Hij staat geweldig en ik zie de wereld om mij heen ineens in ultra-HD in plaats van dat korrelige beeld van die oude televisies van vroeger. Geweldig dacht ik, tot dat ik in de badkamer stond. Waar ik al die tijd dacht dat mijn huid er prima uitzag, schrok ik me rot het moment dat ik voor het eerst in de spiegel keek. Zaten die mee-eters er al die tijd al?! Ver-schrik-kelijk!

Wat is een mee-eter nou eigenlijk? Een mee-eter wordt veroorzaakt door een verstopping in de porie. Mee-eters bestaan uit een opeenhoping van talg, bacteriën en dode huidcellen. Doordat de verstopping op het huidoppervlak ligt komt deze in contact met licht en zuurstof wat ervoor zorgt dat het bovenste laagje oxideert en zo zwart kleurt.

Waar komen die rotdingen ineens vandaan?
Talg zorgt ervoor dat je huid soepel blijft en het voorkomt vochtverlies. Helaas zijn er meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat de talgklieren harder aan het werk gezet worden en hierdoor zorgen voor een te veel aan talg. Denk hierbij aan hormoonveranderingen zoals de puberteit en hormoonschommelingen door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden.

Veel van ons kunnen het niet weerstaan, de vingers komen naar het gezicht en de drang om te knijpen is zo groot dat we het niet kunnen laten. But don’t do it! We begrijpen het wel, het is zo aanlokkelijk en soms erg therapeutisch. Maar het uitknijpen van mee-eters met je vingernagels kan alleen maar zorgen voor meer problemen. Zo beschadig je niet alleen je huid ermee wat kan zorgen voor littekens, maar verspreid je ook bacteriën wat kan leiden tot meer onzuiverheden.

Wat kun je wel doen? Hier wat tips!
Gebruik elke dag een moisturizer, ongeacht je huidtype. Je huid produceert extra talg op het moment dat de vochtwaarden van je huid uit balans zijn. Een moisturizer helpt dit tegen te gaan zodat je poriën minder snel verstopt raken.

Reinig je huid elke dag voor het slapen gaan, let er hierbij wel op dat je producten gebruikt welke niet te agressief zijn en je huid na het reinigen niet droog en trekkerig aanvoelt. Make-up, haarproducten en zonnebrandcrèmes kunnen de poriën verstoppen, vooral wanneer ze ’s nachts op de huid achterblijven.

Je verstopte poriën kan je weer vrij maken door je huid te exfoliëren. Dit houdt in dat je dode huidcellen verwijdert met producten die een mild zuur bevatten. Zoals Salicylzuur. Deze zuren lossen vet en talg op en verwijderen dode huidcellen.

Om toch snel van die zwarte puntjes af te komen in je gezicht, kan je zelf mee-eters verwijderen met behulp van een comodonendrukker. Dit is een staafje met een klein lusje aan het einde. Doe dit wel uiterst voorzichtig en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Reinig je huid goed van tevoren en maak de huid warm met behulp van een stoombadje of een warm watje. Plaats vervolgens de lus over de mee-eter en druk voorzichtig. Let op dat je de huid niet beschadigt. Haal de vrijgekomen mee-eter weg met een schoon watje.

Menu