Chat with us, powered by LiveChat

Is ‘Intermittent Fasting’ iets voor jou?

Heb je er wel eens van gehoord? Intermittent Fasting is de laatste tijd steeds populairder en dat komt door de vele gezondheidsvoordelen wat het met zich meebrengt. Intermittent Fasting (onderbroken vasten) is een methode waarbij je gedurende de dag of week periodes van vasten inbouwt om zo de vetverbranding van je lichaam op gang te helpen.

Onze verbranding werkt in de maatschappij waarin wij leven voornamelijk op koolhydraten. Wanneer je een tijd niet eet raken deze reserves uitgeput en zal je lichaam overgaan op de verbranding van vetten, dit gebeurt na ongeveer 12 uur niet te hebben gegeten. Wanneer je ’s avonds om 20:00 uur voor het laatst wat eet en de volgende ochtend om 08:00 uur ontbijt kan je lichaam niet overschakelen op vet als energiebron en zal je lichaam vet niet als brandstof gaan gebruiken. Mocht je deze periode verlengen met een aantal uur dan geef je het lichaam wel de kans om over te schakelen en vet te gaan verbranden. Je neemt dus bewust een periode van de dag waarin je vast en lange tijd geen voedsel nuttigt. Dit heet Intermittent Fasting.

Er zijn verschillende vormen van Intermittent Fasting waaruit je kunt kiezen. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan en je bent gewend om gedurende de dag constant te eten, kan je het beste rustig beginnen door 12 uur niet te eten en 12 uur wel te eten. Denk bijvoorbeeld aan niets meer eten na 20:00 uur ’s avonds en niet eten voor 08:00 uur ’s morgens. Zorg daarnaast dat je alleen de hoofdmaaltijden nuttigt en tussendoor geen snacks neemt, zodat je lichaam alvast kan wennen.

Wanneer je lichaam een beetje gewend is kan je overgaan op de 16:8 methode. Bij deze methode mag je gedurende 16 uur niets eten en sla je één maaltijd over. De meeste mensen eten na 20:00 uur ’s avonds niets meer en nemen de volgende dag hun eerste maaltijd om 12:00 uur.

Wil je je lichaam ontgiften en daarbij afvallen? Dan is de 5:2 methode wellicht wat voor jou. Doe dit echter maximaal één week en één keer per maand. Deze methode zorgt ervoor dat je niet elke dag hoeft te vasten, maar vast je twee dagen achter elkaar waarbij je niet meer dan 600 calorieën eet. De andere dagen eet je zoals je gewend bent, maar dan natuurlijk wel gezond.

De voordelen van Intermittent Fasting! Het is goed voor je darmen, deze krijgen namelijk meer rust tussen de maaltijden door. Doordat je niet heel de dag eet hoeven je darmen niet constant in beweging te blijven. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten, met Intermittent Fasting verander je je mindset waardoor je ook minder snel naar ongezonde opties zult uitwijken. Door over te schakelen op de verbranding van vet zal je uiteraard gewicht verliezen en dat vervelende en hardnekkige buikvet zal daardoor sneller verdwijnen.

 

Menu