Chat with us, powered by LiveChat

Ojee… De meest voorkomende hoofdhuidproblemen

Hoofdhuidproblemen, we lopen er allemaal wel eens tegenaan. Laten we vooropstellen dat we geen experts of dokters zijn; raadpleeg bij problemen dus altijd een arts als onze tips niet helpen.

Een vette hoofdhuid noemen we vaak ‘vet haar’. Een vette hoofdhuid komt door de overmatige productie van talg op jouw hoofdhuid (sebum). Talg is supernuttig en zorgt ervoor dat jouw huid en haar niet uitdrogen en beschermt het tegen infecties door bacteriën en schimmels. Het is belangrijk dat deze talgklieren op een normaal tempo werken. Wanneer je een shampoo met sulfaten gebruikt wordt het sebum bij elke wasbeurt volledig verwijderd. Je scrubt met sulfaten eigenlijk jouw haar en hoofdhuid. De talgklieren gaan vervolgens harder werken om nieuw sebum aan te maken en dit zorgt ervoor dat je het haar steeds vaker moet wassen.

Let dus op dat je een sulfaatvrije shampoo of een co-wash gebruikt. Zo blijft jouw hoofdhuid gehydrateerd en in balans. Je talgklieren houden zich rustig en na enkele weken zal je het verschil merken. Een te veel aan talg op jouw hoofdhuid kan eventueel een hormonaal probleem zijn. Wanneer dat zo is zal dit van binnenuit moeten worden opgelost.

Een droge hoofdhuid is eigenlijk het tegenovergestelde en maakt te weinig sebum aan. De talgklieren produceren nauwelijks talg en krijgen niet de prikkel harder te gaan werken. Als je dan ook nog eens een agressieve shampoo met sulfaten gebruikt, wordt je huid nog droger.

Met een droge hoofdhuid moet je jouw haar zo min mogelijk wassen. Was je het toch, gebruik dan een low poo of een co wash. Wanneer je hoofdhuid en je haar droog zijn op de dagen tussen het wassen door, kun je het licht vochtig maken en er een beetje conditioner in kneden. Je haar is dan weer extra gevoed! Ook kun je je hoofdhuid masseren met een speciale olie voor je hoofdhuid. Doe dit lekker voor het slapen gaan zodat dit de hele nacht kan intrekken. Tip: Bescherm je kussen door een oud kussensloop (liefst satijn) te gebruiken of met een badmuts te slapen.

Slap haar is niet direct een hoofdhuidprobleem, maar kan wel een teken zijn van een proteïnetekort. Jouw haar bestaat voor 90% uit proteïne. Het is dus logisch dat je haar er niet zo levenslustig uit ziet als je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Vegetariërs, veganisten en mensen die hun ontbijt overslaan merken vaak dat er een proteïnetekort ontstaat. Onze tip: Quinoa. Quinoa geeft je lichaam alle aminozuren die het nodig heeft en geeft jouw haar van binnenuit een boost. Ben je geen fan van quinoa? Picture Perfect bevat voldoende aminozuren en zorgt mede daardoor voor meer volume en glans en een perfect gehydrateerde hoofdhuid.

Schilfers worden vaak gezien als roos, en zijn niet heel wenselijk. Zeker niet wanneer je donkere kleding draagt en de sneeuwvlokjes op je schouders dwarrelen. Roos is een symptoom van seborroisch eczeem en kan behandeld worden met speciale shampoos die de talgproductie reguleert of de gist aanpakt die het eczeem veroorzaakt. Ga hiervoor altijd naar de huisarts of dermatoloog. Zijn de schilfers geen roos, dan kan het heel onschuldig zijn. Bijvoorbeeld shampoo resten die niet goed uitgespoeld zijn of restanten van haarproducten.

Het is heel normaal om ongeveer 50 tot 120 haren per dag te verliezen. Als je steil haar hebt glijden deze haren vaak gedurende de dag vanzelf op de grond. Heel herkenbaar, thuis vind je deze haren vaak overal. Steil haar wordt ook gemiddeld gezien vaker geborsteld, waardoor losse haren door de borstel meegenomen worden. Bij mensen met krullen blijven uitgevallen haren vaak wat langer in de bos vertoeven. Wanneer dit haar uitgekamd wordt, met vingers of een borstel, lijkt het dan ook of er veel meer haren uitvallen dan gemiddeld. Geen zorgen, dit is dus volstrekt normaal. Wanneer je merkt dat de dichtheid van jouw haar verandert en het echt dunner begint te worden of er kale plekken ontstaan, raadpleeg dan altijd even een arts.

Menu