Chat with us, powered by LiveChat

Sporten tijdens je zwangerschap, doen of laten?

Sporten is gezond, dat is één ding dat zeker is. Maar is sporten tijdens je zwangerschap ook gezond? Ja zeker! Sporten kan je helpen om fit en sterk te blijven tijdens je zwangerschap, echter zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden zodat je lichaam alle voordelen eruit kan halen.

Sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of rustig aan de slag gaan in de sportschool kunnen veel voordelen hebben tijdens je zwangerschap. Deze voordelen zijn onder andere dat je beter slaapt, na de bevalling sneller herstelt, minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes, een betere mobiliteit en de kans op aanhoudende pijnklachten verkleind wordt.

Was je voor je zwangerschap niet zo sportief maar wil je toch graag tijdens je zwangerschap wat sporten om fit te blijven en niet te veel (in vet) aan te komen? Dan is het een goed idee om een wat minder intensieve sport te kiezen zoals fietsen, wandelen of bijvoorbeeld zwemmen. Begin dan met 15 minuten per keer en bouw dit op tot 30 minuten op een haalbare intensiteit. Natuurlijk kan je ook beginnen met bijvoorbeeld zwangerschapsgym of zwangerschapsyoga.

Was je voor je zwangerschap actief aan het sporten en heb je een ongecompliceerde zwangerschap? Dan kan je gewoon door blijven sporten, maar let wel goed op je lichaam.

Houd tijdens je zwangerschap rekening met de extra energiebehoefte van je lichaam. Tijdens het sporten verbruik je meer energie dan je wellicht gewend was voor je zwangerschap. Eet dan ook altijd iets voordat je aan je sportsessie begint en drink voldoende water. Zorg daarbij dat je nooit buiten adem raakt tijdens het sporten, dit daar jij en je baby voldoende zuurstof nodig hebben. Wil je naar de sportschool? Probeer dan oefeningen te vermijden waarbij je op je rug ligt, het gewicht van je buik kan namelijk zorgen dat je duizelig wordt. Tevens dien je de buikspieren ook niet te trainen, dit verstoort namelijk het groeiproces van je buik.

Er zijn een aantal sporten of oefeningen die je beter tijdens de zwangerschap kunt vermijden waaronder contactsporten waarbij je buik geraakt kan worden, zoals vechtsporten. Sporten waarbij je veel schokken moet opvangen, denk hierbij aan fitness lessen zoals Body Attack of bijvoorbeeld hardlopen. Alle sporten waarbij je buik bekneld kan raken of letsel kan oplopen dienen vermeden te worden.

Als je rekening houdt met bovenstaande kan je dus een hoop voordelen halen uit het sporten tijdens je zwangerschap. Overleg echter altijd met je gynaecoloog, huisarts of verloskundige als je iets anders wilt gaan proberen of wanneer je twijfelt.

Menu