Chat with us, powered by LiveChat

VITAMINE C, een wondermiddel?

Vitamine C staat ook wel bekend als ascorbinezuur en is de bekendste vitamine. Vitamine C komt voor in fruit, groente en aardappelen en heeft een functie als antioxidant in het lichaam. Jouw lichaam heeft vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel, het opnemen van ijzer uit voeding en het in stand houden van jouw weerstand. Je vindt vitamine C met name in koolsoorten, citrusfruit, bessen, kiwi’s en aardbeien.

Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, kun je groente het beste in korte tijd in weinig water koken. Zo blijven de meeste vitamines behouden. Bij een tekort aan vitamine C kun je last krijgen van een verminderde weerstand, het langzamer genezen van wondjes en in het uiterste geval scheurbuik. Gelukkig komt dit niet vaak meer voor, maar in de 16e eeuw wisten zeelieden al dat citrusvruchten en verse groente deze vervelende ziekte konden voorkomen. Pas veel later ontdekten ze dat scheurbuik verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C.

Een teveel aan vitamine C plas je doorgaans gewoon uit, mocht je toch meer dan 2 gram per dag binnen krijgen (en da’s veel), kun je darmklachten krijgen. Zorg dat je altijd genoeg vitamientjes binnenkrijgt en slik deze niet bij als je al veel groente en fruit eet. Kom je dagelijks niet aan jouw portie groente en/of fruit toe, dan kan ons beautysupplement Vitamin Daiquiri jou ondersteunen.

Menu