Chat with us, powered by LiveChat

Wat zijn Probiotica?

Je hoort het vaker voorbij komen, yoghurtdrankjes adverteren ermee en kennissen raden het aan. Probiotica. Maar wat is het nu eigenlijk en wat doet het voor je? Probiotica zijn levende goede bacteriën, die een positief effect op de gezondheid zouden moeten hebben, wanneer er voldoende van wordt ingenomen. Vaak worden ze verkocht als gefermenteerde (yoghurt-)drankjes of als voedingssupplement.

Hoe weet je dan nu welke probiotica geschikt is? Er zijnzoveel verschillende soorten probiotische bacteriën, van verschillende stammen en met verschillende doelen. De meeste probiotica behoren tot de lactobacillen of bifidobacteriën. Een vereiste aan probiotica is dat ze levend zijn, en in voldoende grote hoeveelheden aanwezig moeten zijn. Om überhaupt een effect te kunnen hebben, moeten probiotica in voldoende mate jouw maag overleven. Na de maag bereiken ze jouw dunne darm en uiteindelijk de dikke darm. Het ene probioticum is het andere niet. Het specifieke type bepaalt wat de mogelijke werking zou kunnen zijn.

Naast probiotica bestaan er ook prebiotica. Prebiotica zijn eigenlijk de voedingsstoffen voor de probiotica. Synbiotica zijn producten waar probiotica én prebiotica in zitten. Veel informatie over wat probiotica kan betekenen voor je gezondheid, wordt tegenwoordig niet meer vermeld op de producten. Eigenlijk kun je alleen nog zien wat de hoeveelheid bacteriën die erin zitten is, eventueel het aantal stammen(soorten) en of ze de darmen levend bereiken.  Gelukkig zijn er geen ongewenste bijwerkingen bekend bij het gebruik van probiotica. Baat het niet dan schaadt het dus sowieso niet! Ben jij benieuwd wat probiotica voor jouw lichaam kan betekenen? Met onze beauty supplementen: Skin Army, Gut Feeling en Smarty Pants ontdek jij het zelf.

 

Menu