Chat with us, powered by LiveChat

Wat te doen bij MASKNE

Maskne. Wat is het en hoe kom je ervan af?

In steeds meer openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht of geadviseerd door de overheid. Door het veelvuldig dragen van een mondkapje kun je merken dat je huid wat geïrriteerd raakt. Maskne = Masker + Acné. Een vervelende bijwerking dus! We hebben Medisch schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten Lindsay en Angelique Spies van Natural Skin eens aan de tand gevoeld hoe het nu precies zit.

Maskne wordt veroorzaakt door lokale wrijving en de vochtige omgeving die door een (slecht ventilerend) mondkapje ontstaat. De wrijving van het mondkapje op je huid verstoort de huid barrière. De beschermende huidolie en vetten die van nature op jouw huid aanwezig zijn worden namelijk door het masker geabsorbeerd. In combinatie met een vochtige omgeving (door het ademhalen) ontstaat een ideale omgeving waarin bacteriën en gisten gemakkelijk kunnen groeien.

Naast de inmiddels redelijk bekende Maskne is inmiddels ook ‘Neusné’ opgetreden. De dubieuze naam verraadt het al, acné in de neus! Het zijn eigenlijk kleine ontstekingen aan het slijmvlies in jouw neus, die ontstaat door een combinatie van bacteriën, verstopping van het neusslijmvlies (door griep of verkoudheid) en de gunstige warme luchtvochtigheid onder jouw mondkapje.

Hoe voorkom je vervelende irritaties door een mondkapje? Vermijdt maskers die gemaakt zijn uit polyesters of synthetische materialen omdat deze slecht ademen. Katoen en papier zijn wel ademend, maar onttrekken vocht uit jouw huid en hebben een ruwe structuur. Dit schuurt langs jouw huid en veroorzaakt dan weer kleine beschadigingen waar bacteriën zich in thuis voelen. Een zijden mondkapje is een stuk vriendelijker voor jouw huid én heeft de voordelen dat het heerlijk ademend is.

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk wrijving op jouw huid. Zijde is van nature een antimicrobiële vezel die de poriën niet verstopt. De stof minimaliseert fijne lijntjes dankzij de gladde structuur, het houdt jouw huid gehydrateerd door niet al het vocht uit je huid te absorberen en het sluit je poriën niet af waardoor je kunt gaan zweten. Hiermee wordt voorkomen dat er een ideale leefomgeving ontstaat voor bacteriën, acné neemt namelijk snel toe wanneer je huid vochtig en klam is en niet kan ademen.

Tot slot kan maskne of acné door een mondkapje ontstaan als je je mondkapje niet dagelijks wast. Op deze manier blijven er ook veel vuil en bacteriën achter op je huid. Leer jezelf aan dat je altijd jouw zijden masker na gebruik wast, met parfumvrije zeep. Zorg dus voor één of meerdere reservemaskers zodat je nooit misgrijpt. Zo kun je er zelfs nog een leuk modeaccessoire van maken. Mocht je een medisch mondkapje op moeten voor je werk, dan kun je een zijden mondkapje ter bescherming van je huid ook gemakkelijk dragen onder een medisch mondkapje.

De fijnste zijden mondkapjes vinden wij deze van Natural Skin. Ze zijn hypoallergeen en zijn daardoor geschikt voor de meest gevoelige huidtypes (Rosacea, eczeem, acné etc.)  Ze sluiten jouw poriën niet af en hebben een regulerend vermogen. Dat is dan weer ideaal als je last hebt van opvliegers. Ze zijn ontworpen in 2 kleuren en kunnen gewassen worden op 60 graden (niet in de droger of strijken). Wil je meer weten over zijden mondkapjes of de juiste huidverzorging bij maskne, bij Natural Skin staan de dames altijd voor jou klaar.

Menu