Chat with us, powered by LiveChat

Winterdip? Zo kom je er doorheen!

Het wordt steeds kouder en kouder, de ochtenden zijn langer donker en ’s avonds gaat de zon eerder onder. Tot volgend jaar zomer en hallo herfst! Prachtig al die herfstkleuren buiten maar door het gebrek aan zonlicht krijgen sommige van ons last van een winterdip. We weten niet helemaal waarom het komt dat sommige mensen meer last hebben van een dipje dan andere. Men ziet in onderzoeken dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen.

Een verstoorde biologische klok is de boosdoener van die vervelende winterdip. De dagen in de herfst en winter zijn korter en donkerder waardoor je lichaam moet omschakelen na alle warme en lichte dagen in de zomer. Je biologische klok loopt hierdoor niet meer gelijk met de natuurlijke dag -en nachtritme en je lichaam produceert extra slaaphormonen overdag omdat het zo lang donker is. Naast de extra slaaphormonen maakt je lichaam ook nog eens melatonine aan, wat effect heeft op je stemming, je concentratievermogen en je eetlust.

Hier een aantal tekenen die kunnen wijzen op een winterdip.

  • Een aanhoudende vermoeidheid en daardoor een overmatige behoefte aan slaap.
  • Ook al slaap je veel, je wordt toch niet uitgerust wakker.
  • Sociale contacten? Even niet hoor! Daar heb je niet zo veel behoefte aan.
  • Je voelt je prikkelbaar en kan je snel ergeren aan van alles en nog wat.
  • Concentreren? Ho maar! Dat zit er eventjes niet in.
  • Je voelt je somber, een beetje depressief.
  • Eten, eten, eten. Je eetlust is enorm toegenomen en hierdoor ontstaat er een gewichtstoename.

Heb je één of een paar dagen last van bovenstaande tekenen dan hoeft dat niet meteen te betekenen dat je last hebt van een winterdip, misschien zit je gewoon even niet zo lekker in je vel. Houdt het echter aan, is het verstandig om navraag te doen bij je huisarts.

Voor thuis zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen of minder last hebt van je winterdip. Denk maar eens aan de reden waarom je zo veel last hebt van je winterdip, al die donkere uurtjes! Wanneer je ervoor zorgt dat je gedurende de dag zoveel mogelijk licht op zoekt zal je merken dat je veel beter in je vel gaat zitten. Vooral ochtendlicht is top, hier zit namelijk blauw licht in wat ook nog eens de aanmaak van melatonine remt.

Blijf vooral ook lekker in beweging. Maak eens een wandeling of ga een stukje fietsen. Als het even kan overdag in de buitenlucht. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winterdip, en maak je hem sowieso minder diep.

Ook je voeding speelt een belangrijke rol! Eet zo veel mogelijk groente en probeer te minderen met suiker. Daarnaast is het zeker niet onverstandig om op je Vitamine D inname te letten. Lukt het niet om dit uit de zon of uit voeding te halen? Slik dan een Vitamine D supplement! Ook wel zonnetje in een potje genoemd 🙂

En last but not least. Blijf leuke dingen doen en leuke dingen plannen! Als je iets hebt om je op te verheugen zal je veel lekkerder door de dagen heenkomen.

Menu