Chat with us, powered by LiveChat

Zo word jij helemaal zen!

Waar je aandacht is, daar ben jij. We kennen allemaal prachtige ervaringen van volledig aanwezig zijn: Een adembenemende zonsondergang, schitterende muziek of een andere intense ervaring. Je bent stil en je compleet bewust van je omgeving. Mindfulness draait om het aanwezig te zijn in het hier en nu. Door mindfulness te beheersen leef je intenser en bewuster. Je leert afstand te nemen van de spinsels in je hoofd en je gedachten te sturen. Hierdoor kun je je beter concentreren en gemakkelijker ontspannen. Jouw geest wordt een stuk rustiger.

Door afstand te nemen van situaties leer je bewust keuzes te maken in plaats van op de automatische piloot te reageren. Hierdoor ga je anders om met herhaaldelijke gedachten die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken en afstand nemen wanneer nodig.

Eigenlijk draait mindfulness om leven met aandacht. Deze aandachtigheid richt zich vooral op opmerken en accepteren. Het zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart en lekkerder in je vel zit.  De meeste mensen leven constant in hun hoofd en minder in hun hart. Er wordt veel gepiekerd of nagedacht over de toekomst en alle verplichtingen die nog komen gaan. Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden, je leeft bewust in het hier en nu. Je houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent en stopt met piekeren over de verplichtingen die nog komen gaan.

Mindfulness zorgt voor meer focus en betere prestaties. Je kunt overal een gemakkelijke mindfulness oefening doen om je bewuster te worden van het hier en nu. Ga rustig ontspannen op een stoel zitten en adem een paar keer diep in en uit. Ontspan je schouders, pas op dat je deze niet optrekt richting je oren. Richt je aandacht een paar minuten op je ademhaling. Luister naar wat er om je heen gebeurt, passeert er een auto? Hoor je een vogeltje fluiten? Voel de stoel onder je lichaam, ruik de geur van de kamer. Laat al je zintuigen op scherp staan zonder oordeel. Wees je bewust van wat er om je heen gebeurt en laat je gedachten passeren. Merk hoe je meer in het moment komt en hoe jouw focus op het ‘nu’ je meer stilte in je hoofd bezorgt.

Iedereen kan mindfulness aanleren. Wanneer je het lastig vindt het in het dagelijks leven toe te passen kun je een kleine reminder voor jezelf bij je houden. Dit kan een steentje of kristal zijn welke je in je broekzak houdt of een sieraad welke je herinnert om te genieten van het moment. Het is belangrijk het leven te nemen zoals het komt, je waarneemt zoals het is en je velt er geen oordeel over. Acceptatie is bijzonder.

Menu